“SMART CITY” în România

Soluția ELBA pentru iluminat inteligent

Piața orașelor SMART este în creştere și în România. Orașele inteligente reprezintă un nou stil de oraș – unul mai ecologic, mai puțin costisitor, care aduce mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățeni, garantând o interacțiune mai ușoară și prietenoasă a oamenilor cu orașul, cu autoritățile și cu ceilalți.

Pentru proiectul de iluminat SMART, ELBA a dezvoltat o aplicație dedicată telegestiunii iluminatului public care poate monitoriza, gestiona retele de iluminat public și poate fi aplicată sistemelor de iluminat stradal, pietonal și arhitectural.

oras iluminat inteligent cu ELBA

ELBA Light Management (ELM) este o soluţie de iluminat public inteligent care are ca scop eficiența energetică – prin implementarea acesteia se pot face economii de până la 35%. Mai mult, folosirea ELM împreună cu produsele ELBA din gama LED va însemna o factură de energie electrică cu până la 85% mai mică. 

Cu ajutorul acestui sistem inteligent de iluminat public, autoritățile pot controla de la distanță pornirea/oprirea și ajustarea intensității luminii, pot programa iluminatul în funcție de orele de răsărit și apus, pot monitoriza parametrii electrici ai rețelei și vor primi în timp real rapoarte privind defecțiunile, ceea ce asigură efectuarea intervențiilor în cel mai scurt timp.

În rezumat, câteva dintre beneficiile pentru cetățeni și municipalitate ar fi:

– economii semnificative prin reducerea consumului de energie;

– creșterea siguranței pe drumurile publice;

– înfrumusețarea și asumarea unei identități ecologice;

– reducerea costurilor de mentenanță și operare;

– facilitarea intervențiilor rapide și eficiente;

– mentenanță predictivă – rezolvarea problemelor înainte ca acestea să se întâmple.

Cum funcționează sistemul de iluminat inteligent propus de ELBA?

Acesta este compus din module hardware instalate la nivelul punctelor de aprindere, adică gestionează mai multe corpuri de iluminat, sau la nivelul fiecărui corp. Modulele comunică bidirecțional cu serverul central prin rețeaua GSM securizată și au următoarele funcții: acceptarea comenzilor aprindere/oprire/dimming (reducere intensitate luminoasă) și transmiterea parametrilor electrici ai stării rețelei în timp real.

În continuare, la nivel central, serverul este colectorul datelor monitorizate si dispecerul comenzilor. Pe server rulează ELM, care oferă o platforma eficientă de control, monitorizare și generare de rapoarte, accesibilă de pe PC, tabletă sau mobil.

Această schiță rezumă modul de funcționare:

sistemul elba light managment

Control

Conectarea corpurilor de iluminat la sistemul ELM le va poziționa imediat pe o hartă virtuală, cu ajutorul funcției GPS. În continuare, software-ul îi dă utilizatorului autorizat o multitudine de posibilități  – el poate stabili programul de pornire/oprire sau poate face ajustarea intensității luminoase pentru întregul sistem, pentru o stradă sau chiar la nivelul unei singure lămpi.  

O funcție foarte utilă este calendarul de funcționare generat automat în funcție de orele de asfințit-răsărit – astfel iluminatul stradal va funcționa doar în intervalul orar în care este necesar. 

De asemenea, pentru că ELM semnalează în timp real probleme ca siguranțe arse, lipsă tensiune rețea sau corp de iluminat stins. Persoanele autorizate vor fi informate automat prin e-mail și SMS. Astfel, programarea intervențiilor va fi eficientă, iar rezolvarea lor rapidă, reducând semnificativ disconfortul cetățenilor.

Monitorizare

ELM oferă transparență prin monitorizarea consumului de energie și a costurilor  – software-ul ELBA monitorizează constant parametri electrici ai rețelei (de ex. consum, putere), dar și durată de viață pentru fiecare corp de iluminat.  Rapoartele de analiză, ca de exemplu evaluările energetice, sunt create și exportate periodic și, dacă este necesar, se pot trimite prin e-mail.

Aplicație “prietenoasă”

Un efort considerabil s-a investit și în a face aplicația ”user friendly” – prietenoasă cu utilizatorul – adică ușor de înțeles și de folosit chiar și de o persoană ne-experimentată. Astfel, utilizatorul conectat pe cont va vedea harta orașului, cu iconițele specifice pentru punctele de comandă instalate în localitate, având locația fiecăruia determinată de modulul GPS situat în fiecare punct de comandă. Harta dispune de mai multe forme de afișare, specifice Google Map – zoom, vizualizare hartă tip auto sau tip auto cu relieful zonei, în funcție de opțiunea aleasă. Culorile prin care e reprezentat punctul de comandă au și ele o semnificație clară: verde când acesta este pornit, respectiv albastru când este oprit. Dacă punctul are o defecțiune aceasta este semnalată printr-un pătrat roșu care apare în partea din dreapta-sus a pictogramei punctului de comandă.

ELBA Light Management în acțiune

Arad este printre puţinele orașe din țară care participă la proiectul european „Smart City”. Primăria municipiului a accesat fonduri pentru a instala hotspot-uri, cataloage electronice unităţile de învăţământ, parcări inteligente și, bineînțeles, iluminat public inteligent – printr-o colaborare cu ELBA. În felul acesta, Aradul va fi un loc mai atractiv pentru a locui, a munci și a ne recrea.

Un rol important în dezvoltarea unui Smart City îl are iluminatul public inteligent, care presupune controlarea de la distanță, prin sisteme digitale, atât a programului de funcționare cât şi a intensităţii luminii. Arad este unul dintre cele mai avansate orașe din țară în ceea ce privește iluminatul cu LED, iar municipalitatea plănuiește ca, până în anul 2020, acesta să fie integral iluminat inteligent.

ELBA recomandă

Sistemul ELM de iluminat inteligent este conceput pentru aparatele de iluminat produse de ELBA,  dar este compatibil și cu corpurile de iluminat realizate de alți producători. 

Câteva dintre produsele ELBA pe care le recomandăm în acest scop sunt:

CRIOTEK – o gamă de aparate de iluminat moderne, destinate iluminatului stradal, cu surse de lumină LED de ultimă generație, de mare eficiență, cu durată de viață extinsă, nepoluante și integral reciclabile.

BUTTERFLY – echipate cu module LED de înaltă performanţă, această gamă îmbină un design distinct cu funcţionalitatea unui iluminat de calitate superioară.

APOLLO – combină un design modern cu iluminatul de înaltă performanță, fiind perfect integrabil în orice peisaj urban de secol XXI.

FIREFLY – o soluție de iluminat ornamental,  cu o funcționalitate specifică aplicațiilor pietonale, cu o personalitate puternică și echilibrată, conferită de design-ul elegant, simplu și modern.

AVIS 02 – o familie de corpuri de iluminat ideală pentru zone rezidențiale și pietonale, menită să creeze un echilibru vizual într-o atmosferă de relaxare.

Produsele ELBA de ultimă generație sunt concepute prin utilizarea surselor de lumină economice LED, moderne şi cu grad de poluare redus, eficiente prin raportul performanţă – consum.

Mai mult, ELBA își asumă o orientare spre ”produse verzi” și, începând din 2021, va dezvolta exclusiv produse LED. La ELBA, credem în orașul prietenos și ecologic, orașul în care oamenii se bucură de un mediu curat, de servicii de calitate oferite de administrațiile locale, de un ambient plăcut locurilor și de interacțiunea cordială cu ceilalţi locuitori.

 

ELBA SA

Timișoara, Zona Industrială Freidorf, Str. Paul Morand nr. 135, Timiș, România

Telefon +40 356 443 902
E-mail office@elba.ro