Cele mai importante etape din evoluția ELBA

Dezvăluim o imagine de ansamblu a principalelor momente care au pus bazele şi au condus la consolidarea firmei ELBA de astăzi.

În anul 1884 Timișoara devenea primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric. Nu este deloc o coincidență faptul că prima companie ce se ocupa cu producția reperelor destinate corpurilor de iluminat a luat ființă în acest oraș și a continuat să fie un etalon al companiilor românești de tradiție. Toate transformările prin care ELBA a trecut de-a lungul existenței sale au fost determinate de condiţii obiective – criza economică, război, evoluţie tehnologică, dezvoltarea şi emanciparea cerinţelor pieţei.

1921
Înființarea firmei DURA

DURA avea ca și obiect principal de activitate fabricarea reperelor destinate copurilor de iluminat. Această firmă a constituit punctul de plecare al existenței firmei ELBA de astăzi.

1923
Apariția firmei “Rudolf Kissling şi Fiul”

În 1923, ia naştere o altă firmă, al cărei viitor o va apropia de ELBA. Este vorba de firma “Rudolf Kissling şi Fiul”care în 1925 va lua numele de LUMINA − Fabrica Română de Candelabre şi Mărfuri Metalice S.A.

1930
Unirea firmelor DURA și LUMINA

Vine şi momentul anului 1930 când, în plină criză economică, se produce comasarea celor două firme DURA și LUMINA sub denumirea de “Uzinele Dura”.

1948
Naționalizarea firmei DURA

În perioada crizei interbelice are loc fuziunea firmei „DURA” cu alte firme cu profil asemănător, iar în anul 1948 firma este naționalizată, tot de atunci urmând să fie recunoscută sub numele de ELECTROBANAT.

1990
Compania primește denumirea ELBA

La scurt timp după încheierea regimului comunist, în 1990, firma își schimbă titulatura în S.C. ELBA S.A., iar cinci ani mai târziu reușește să se privatizeze integral.

1997
Philips and Elba Street Lighting își face apariția

În anul 1997 ELBA a participat la constituirea unei firme mixte în domeniul iluminatului stradal, împreună cu concernul olandez Philips, noua firmă numindu-se Philips and Elba Street Lighting S.R.L.

2000
Evoluția - o constantă în viața companiei ELBA

Trei ani mai târziu, ELBA a devenit acționară, împreună cu compania franceză Plastique du Val de Loire, la constituirea firmei Elbromplast, din domeniul injecției de mase plastice. Parteneriatele nu s-au oprit aici, ultimul finalizându-se cu crearea firmei VALEO INJECTION în domeniul injecției de repere pentru industria de automotive.

ELBA SA

Timișoara, Zona Industrială Freidorf, Str. Paul Morand nr. 135, Timiș, România

Telefon +40 356 443 902
E-mail office@elba.ro