Iluminatul festiv de sărbători

La începutul lunii decembrie, ELBA a inaugurat iluminatul festiv în mai multe orașe din țară.

Timișoara

La 25 de ani de la Revoluție, o atenție specială s-a acordat Pieței Operei unde a fost instalată o cupolă de 20 m, cu șiruri luminoase cu becuri led, având ca bază un suport metalic sprijinit pe o fundație supraterană de 22 de tone.

Conceptul a fost realizat în baza unui argument de simetrie luminotehnică axială, unde, în peisagistica nocturnă, predomină în mod uzual, Catedrala Banatului și mai ales, de la începutul lunii iunie, clădirea Operei Române când a fost realizat iluminatul arhitectural al acesteia de către ELBA.

Efectul artistic se realizează cu ajutorul a 60 000 de LED-uri, parte din ele cu funcționare dinamică. Pentru a echilibra notele calde, specifice acestei piețe s-a optat pentru un spațiu de culoare în temperaturi mai reci, superioare la 4500 K.

La coerența de ansamblu contribuie și iluminatul vegetației, realizat de asemenea cu surse LED de ultimă generație și cu un consum de energie redus.

opera-timisoara-craciun

Piața Operei Timisoara

Arad

Pe platoul din fața Palatului Administrativ a fost instalată o cortină de lumină, cu bază piramidală, pentru o rezonanță geometrică cu elementele arhitecturale alăturate. Platoul este flancat de brazi împodobiți cu ghirlande de led-uri, completate cu șiruri RGB.

Pe lângă acest spațiu au fost împodobite și principalele artere din oraş precum Calea Timişorii, Calea Radnei, Calea Romanilor, Calea Aurel Vlaicu, podurile, străzile pietonale Meţianu şi Borsec, parcul Pădurice sau noul parc al copiilor.

Pentru aceste spații s-au folosit figurine, traversări, ornamente (2D si 3D), specifice sărbătorilor de iarna (toate fiind echipate de asemenea cu surse led). Pentru iluminatul festiv de sărbători din Municipiul Arad au fost folosite peste 670000 led-uri.

Deva

Zona centrala din fata Primăriei, precum si bulevardele principale au fost împodobite cu  țurțuri, șiruri și perdele luminoase, figurine 2D și 3D. Toate aceste instalații au folosit surse led de înaltă calitate si cu un consum redus de energie.

Cluj

Pentru iluminatul festiv din acest an, municipalitatea a decis să aleagă în proporție de peste 80% modele noi, pentru care s-au utilizat peste 500 000 de LED-uri, cu un număr dublu de LED-uri intermitente față de anul trecut.

Punctul central îl reprezintă domul de lumină, cu bază octogonală, realizat cu peste 50000 de LED-uri, cu un diametru de aproximativ 40 m și o înălțime de 20 m. Aspectul deosebit al acestei instalații va fi dublat cu ocazia sărbătorilor, când stratul de zăpadă se va așeza peste ea, fenomen ce va cataliza un context luminotehnic de impact.

Pentru ornamentarea spațiului urban s-au utilizat peste 880 de figurine și 90 de bannere.

Mioveni

În luna decembrie, s-a realizat drapelul României, un proiect conceput pe cadre de aluminiu cu șiruri luminoase roșii, galbene, albastre si caseta luminoasa cu stemele României și ale orașului Mioveni. De asemenea, pentru iluminatul festiv au fost montate STAR-uri (108M si 113M) si BANNER 30, o fântână luminoasă, șiruri, țurțuri, perdele luminoase.

Tot în această perioadă, în Mioveni a fost inaugurat și iluminatul arhitectural al Podului IC Brătianu, unde ELBA a proiectat și instalat o soluție luminotehnică personalizată acestui obiectiv. La acest proiect s-au folosit ca reper principal, versiunile de 35 și 70W ale produsului RONDO-01.

Satu Mare

În orașul de pe Someș, au fost instalate figurine 3D, ghirlande RGB, panouri  transversale, și aproximativ 650 mp de plasă luminoasă. Pentru bradul central s-au utilizat peste 1500 m de șiruri luminoase. Toate produsele au fost echipate cu surse LED.

ELBA SA

Timișoara, Zona Industrială Freidorf, Str. Paul Morand nr. 135, Timiș, România

Telefon +40 356 443 902
E-mail office@elba.ro