EUROPA DE EST-ÎN CURSA PENTRU ILUMINATUL INTELIGENT
Actualele dezvoltări ale tehnologiei LED au deschis cale liberă perspectivei iluminatului inteligent. Deoarece diodele emițătoare de lumină sunt semiconductoare și fac parte și din spectrul digital, ele pot fi foarte ușor conectate într-o rețea.
Conștienti de posibilități, producătorii și vânzătorii doresc să atașeze tehnologia iluminatului de retelele web, în tot mai multe moduri. Aplicațiile și programele pot fi acum utilizate pentru aprinderea și stingerea luminilor, reglarea nivelului luminozității și pentru schimbarea culorii luminii. Companiile precum ELBA și-au indreptat atentia inspre producția și vânzărea de produse inteligente „IoT-Ready ™” – corpuri de iluminat care pot fi ușor dotate cu senzori și module de conectivitate după instalare.
Totuși, iluminatul poate deveni parte dintr-un întreg mult mai mare, care ajută la definirea termenului „inteligent” – sau smart – la un nivel semnificativ. În cadrul unui astfel de sistem de iluminat, senzorii pot fi aplicați cu ușurință – senzori care măsoară temperatura, mișcarea, zgomotul și chiar transmit date despre nivelurile de trafic într-un oraș.
Iluminatul stradal este costisitor, reprezentând 30-50% din costurile totale de energie pe care administrațiile orașelor trebuie să le suporte. Cercetătorii Comisiei Europene declară că aceste costuri pot fi reduse la jumătate prin trecerea la corpuri de iluminat stradale cu LED-uri inteligente.
Din cauza tehnologiei vechi, statul italian a cheltuit aproape 1,7 miliarde de euro pentru iluminatul stradal în 2015, cea mai semnificativa cifra din toate țările UE. În timp ce Germania cheltuie doar o treime din această sumă, administrațiile orașelor iau deja măsuri pentru iluminarea inteligentă. Orașul München este pe drumul cel bun, cu un plan de înlocuire a corpurilor de iluminat vechi cu sisteme de iluminat stradal inteligente, echipate cu senzori și reglabile.
Avantajele iluminatului inteligent
Capacitatea de a controla și regla iluminatul prin intermediul unui telefon sau cu ajutorul oricarui alt gadget reprezinta un beneficiu de necontestat. Același lucru se poate afirma despre posibilitatea programării corpurilor de iluminat pentru emiterea un anumit tip de lumină cu un nivel de luminozitate specific, în funcție de ora din zi.
Un sistem inteligent este capabil să realizeze lucruri deosebite, in concordanta cu individualizarea în masă. Poate învăța obiceiurile și preferințele fiecărui individ și se adaptează corespunzător.
Iluminarea inteligentă este o iluminare mai bună, deoarece se va strădui întotdeauna să se optimizeze. Un astfel de sistem poate reduce costurile de energie, deoarece poate evalua nivelul necesar de lumină necesar.
În ceea ce privește producția, piețele din Europa Centrală și de Est au un pas în procesul de fabricație. Datorită unui cost mai bun al TCO – costul total al proprietății – costurile de producție tind să fie mai mici. Deoarece Europa de Est este considerată o zonă de producție în curs de dezvoltare, multe orașe precum București, Sofia, Belgrad și Varșovia dezvoltă legături cu orașele inteligente din întreaga lume.
Dezavantajele iluminatului inteligent
Iluminatul inteligent a venit ca o directie naturala în imaginea mult mai largă de a conecta totul cu totul. Posibilitățile sunt nesfârșite deoarece lumina se asimilează în ceea ce este cunoscut astăzi ca „Internetul lucrurilor”.
Dar o astfel de conectivitate vine cu întrebări și, de asemenea, cu riscuri. Deoarece corpurile de iluminat pot găzdui acum un număr de senzori care selectează anumite tipuri de date, există încă confuzie cu privire la cine ar trebui să detină proprietatea asupra informațiilor colectate.
Deși piața din Europa Centrală si de Est are un avantaj economic atunci când vin vorba de fabricarea iluminatului stradal inteligent, infrastructura invechită se opune implementării sale corecte. Pentru a evita plasarea cărutei înaintea calului, administrațiile orașelor și instituțiile de stat ar trebui să investească mai mult în fundație.
Pe măsură ce tot mai multe aparate și dispozitive sunt conectate printr-o rețea, riscul de a le expune atacurilor cibernetice crește.
În unele părți ale Europei de Est, viteza internetului este printre cele mai bune din întreaga lume, România aflandu-se constant in top 10. În 2015, din primele 15 orașe cu cea mai rapidă viteză de descărcare furnizată de o conexiune fixă în bandă largă, nouă erau românești. Cu toate acestea, viteza nu este suficientă în cazul iluminatului inteligent. Europa de Est, deși are o piață IT deja stabilită, se confruntă cu probleme privind volumul de date care trebuie transferate.
O altă situatie cu care Europa de Est s-ar putea confrunta este capacitatea de reducere a datelor suboptimale. Comparativ cu SUA și Europa de Vest, Orientul are un drum lung de parcurs în dezvoltarea pieței de date și de analiză. Estimarile de la International Data Corporation (IDC) arată că investițiile vor ajunge la aproximativ 3 miliarde de dolari SUA în 2017.
Iluminatul inteligent vine cu mari avantaje, dar și cu responsabilități vizavi de riscurile implicate.