Gama BSR – soluția bactericidă UV-C recomandată de ELBA

Corpul Bactericid BSR-02

Poate ajuta UV-C să prevină transmiterea COVID-19 prin reducerea contaminării?

Răspunsul este un categoric DA. 

Radiațiile ultraviolete de tip C sunt undele scurte din spectrul UV, care sunt filtrate de atmosferă. În secolul XIX s-a descoperit că acestea au un efect germicid foarte puternic – ele sunt absorbite de ARN-ul, respectiv ADN-ul microorganismelor și le modifică astfel încât să nu se mai poată înmulți.

Soluțiile pe bază de radiație UV-C sunt utilizate ca parte a ciclului de dezinfecție / sterilizare și au ca scop prevenirea și reducerea răspândirii bolilor infecțioase, a virușilor, bacteriilor și a altor tipuri de microorganisme dăunătoare, în special în unitățile medicale.

Lumina UV-C a fost folosită intens de mai bine de 40 de ani în dezinfectarea apei, aerului și suprafețelor împotriva unui întreg set de agenți patogeni. Sute de virusurile testate până în prezent, inclusiv alte coronavirusuri, răspund la UV-C atâta timp când sunt aplicate dozele corespunzătoare*. Unele organisme sunt mai susceptibile la dezinfectarea UV-C decât altele, dar toate testate până acum raspund la dozele corespunzatoare.

gama BSR ELBA

Produsele de tradiție din gama BSR ELBA sunt o soluție probată, fiind folosite de peste 30 de ani, cu succes, pe piața europeană.

Aplicații în spitale:

  • Terapie intensivă 

O mare problemă în spitalele este că secțiile de Terapie Intensivă, au multe paturi, iar bolnavii, mulți intubați și ventilați mecanic, nu pot fi mutații pentru a fi dezinfectat salonul. Cu toate acestea, sterilizarea zonei se poate realiza cu lămpile de tip UV-C. Astfel se poate dezinfecta aerului din încăpere printr-o iradiere indirectă – orientarea către tavan a lămpilor, precum și a suprafețelor cum ar fi un pat care se eliberează – aceasta se împrejmuiește cu paravane, se poziționeaza lampa UV-C deasupra patului la o distanță de aproximativ 1m și în 15 minute sterilizarea suprafețelor este realizată, se scot paravanele și se introduce imediat noul pacient, în condiții de siguranță.

  • Săli de operatie 

Asigurarea unui mediu steril este foarte important pentru a prevenirea complicațiilor în timpul intervențiilor chirugicale. Realizarea și menținerea unui mediu steril în sălile de operație este crucială pentru pacienții cu sistem imunitar slab. 

Dezinfectarea cu UV-C in sălile de operatie se realizează prin 2 procese distincte. În primul rând, înainte ca sala de operații să fie ocupată de oameni, acesta este iradiat în totalitate, toate suprafețele sunt expuse razelor UV-C un timp de aproximativ 15 minute. Aceste corpuri trebuie oprite înainte ca personalul si pacienții să intre în sala de operație. În al doilea rând, aerul din sala de operație este iradiat indirect prin orientarea catre tavan a lampilor pentru a asigura un mediu steril și pentru a opri transferul microorganismelor patogene sau toxice prin aer. Corpurile orientate indirect rămân tot timpul în functiune. 

  • Cabinet de consultație individuală

Doza UV-C primită într-un cabinet echipată în mod normal pentru decontaminare cu o unitate mobilă UV-C variază în funcție de distanța dintre sursa de lumină și zona iradiată precum si timpul de expunere.

o 1 x Lampă TUV 15W: Intensitate de la distanţa de 1m: 0,9 W/m2, aceasta dezinfectează o suprafaţa efectivă de 6-8 m², iar volum de aer efectiv sterilizat este de 18m³. 

o 1 x Lampă TUV 30W: Intensitate de la distanţa de 1m: 2,3 W/m2, aceasta dezinfectează o suprafaţa efectivă de 12-15 m², iar volum de aer efectiv sterilizat este de 36m³. 

o 2 x Lampă TUV 30W: Intensitate de la distanţa de 1m: 3,6 W/m2, aceasta dezinfectează o suprafaţa efectivă de 10-18 m², iar volum de aer efectiv sterilizat este de 25-60m³. 

Aceste valori pot fi luate ca referință și în cazul cabinetelor stomatologice, timpul de expunere pentru dezinfectarea suprafețelor și a aerului  este de aproximativ 15 minute este indicat ca dezinfectarea să se relizeze în lipsa persoanelor și după terminarea consultațiilor fiecărui pacient.

Capacitatea de sterilizare a aerului depinde de randamentul circulației de aer.

  • Sală de asteptare 

Dezinfectarea volumului de aer se poate realiza cu lămpi UV-C de 15W si 30W în funcție de dimensiunile incăperi, este indicat ca într-un interval de 8 ore, dezinfectarea să se realizeze de 4 ori a cate 15 minute în absenta persoanelor. 

  • Vestiare

În funcție de dimensiunea încăperii este indicat ca în vestiare dezinfectarea volumului de aer și a suprafețelor să se realizeze cu lămpi UV-C de 15W si 30W. De fiecare dată când personalul părăsește încăperea aparatele vor funcționa 15 minute.

Farmacii

Dezinfectarea volumului de aer și a suprafețelor se poate realiza cu lămpi UV-C de 15W și 30W, este indicat ca într-un interval de 8 ore, dezinfectarea să se realizeze de 4 ori a câte 15 minute în absența persoanelor.

Cămine de bătrâni

În cadrul căminelor de bătrâni este indicat ca dezinfectarea să se realizeze atât în spațiile comune cum ar fi sălile de luat masa, locurile de socializare, cât și în cele individuale adică saloane. 

Dezinfectarea se realizează în lipsa persoanelor, pentru spațiile comune în funcție de dimensiunea încăperii dezinfectarea volumului de aer și a suprafetelor se poate realiza cu lămpi UV-C de 15W si 30W, este indicat ca într-un interval de 8 ore, dezinfectarea să se realizeze de 4 ori a câte 15 minute în absenta persoanelor sau în cazul în care în încăperea respectivă este prezent un anumit număr de persoane pentru o anumită perioadă de timp de fiecare dată când persoanele părăsesc încăperea aparatele vor funcționa 15 minute.

Industrie

  • Săli de mese 

Dezinfectarea volumului de aer și a suprafețelor se poate realiza cu lămpi UV-C de 15W și 30W, este indicat ca într-un interval de 8 ore, dezinfectarea să se realizeze de 4 ori a câte 15 minute în absența persoanelor sau în cazul în care în încăperea respectivă este prezent un anumit număr de persoane pentru o anumită perioadă de timp de fiecare dată când persoanele părăsesc încăperea aparatele vor funcționa 15 minute.

  • Vestiare și Grupuri sanitare

În vestiare și grupurile sanitare, dezinfectarea volumului de aer și a suprafețelor se va realiza cu lămpi UV-C de 15W si 30W în funcție de dimensiunea încăperilor. De fiecare dată când personalul paraseste încăperea aparatele vor funcționa 15 minute.

  • Birouri 

Doza UV-C primită într-un birou echipată în mod normal pentru decontaminare cu o unitate mobilă UV-C variază în funcție de distanța dintre sursa de lumină și zona iradiată precum și de timpul de expunere.

Dezinfectarea volumului de aer si a suprafetelor se va realizeze cu lămpi UV-C de 15W si 30W în funcție de dimensiunea încăperilor. De fiecare dată când personalul paraseste încaperea aparatele vor functiona 15 minute. 

  • Posturi de lucru 

Dezinfectarea posturilor de lucru este la fel ca și în cazul birourilor, se poate realiza cu unități mobile de UV-C care variază în funcție de distanța dintre sursa de lumină și zona iradiată precum și de timpul de expunere.

Alte aplicații:

  • Săli de sport
  • Grădinițe
  • Școli
  • Universități
  • Instituții publice 
  • Service auto
  • HoReCa

*Atenție!

Pentru a garanta o dezinfecție eficientă, trebuie identificată doza corespunzătoare și timpul de expunere la UV-C.

ELBA SA

Timișoara, Zona Industrială Freidorf, Str. Paul Morand nr. 135, Timiș, România

Telefon +40 356 443 902
E-mail office@elba.ro